Meer en meer mensen zetten zich af tegen de heersende consumptiemaatschappij en laten zich inspireren door een minimalistische levensstijl. Wie heeft er bijvoorbeeld nog niet gehoord van Marie Kondō? De powervrouw die mensen aanspoort om enkel spullen te behouden “that spark joy”. Wil jij zelf ook beginnen aan een minimalistische levensstijl? Ik leg je uit hoe je makkelijk begint aan het ontspullen van je badkamer, keuken en slaapkamer.
Minder spullen, meer betekenis
Minimalisme start meestal met het ontspullen, of declutteren, van je leven. Het uitgangspunt? Minder spullen, meer betekenis. Zo’n minimalistische levensstijl brengt heel wat voordelen met zich mee: omdat je minder spullen in je leven haalt, ga je bewuster om met je aankopen. Dit geeft je meer overzicht en duidelijkheid in je leven, wat bijgevolg zorgt voor een groter gevoel van geluk, voldoening en vrijheid.
Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus promoten een minimalistische levensstijl via hun website, podcast, boeken en documentaire. Hun docu Minimalism kan je o.a. op Netflix bekijken.
Ook ik heb me beziggehouden met het ontspullen van mijn leven. Een hele periode van reizen en verhuissessies heeft ervoor gezorgd dat mijn vriend en ik allerlei dingen hebben weggegooid, verkocht of gedoneerd. Dit was een proces van lange adem, maar heeft wel geleid tot meer rust in mijn leven. Niets is te veel. En alle spullen die we echt nodig hebben of waar we veel waarde aan hechten, hebben nu een eigen plaats gekregen.
Minder rommel in de badkamer
De badkamer is volgens mij de makkelijkste kamer om te beginnen. Een opgeruimde en georganiseerde badkamer zorgt er ook meteen voor dat je die veel makkelijker schoon krijgt.
Begin met alles in je badkamer uit te spreiden. Zo krijg je meteen een overzicht van alles dat je hebt. Heb je producten die over datum zijn zoals toiletspullen of make-up? Dit gooi je best weg om huidirritaties of infecties te voorkomen. Hetzelfde pas je toe met medicatie. Hou enkel de dingen die je écht gebruikt en geef de rest bijvoorbeeld weg aan familie en vrienden. Vervallen geneesmiddelen mag je trouwens perfect bij de apotheker binnenbrengen. Daar vind je hier meer informatie over.
Ook handdoeken kan je gerust opruimen zodat je enkel behoudt wat nog in goede staat is. Versleten handdoeken hoef je trouwens niet meteen weg te gooien. Hier zijn enkele ideeën om oude handdoeken een tweede leven te geven:
- Als kuisdoeken voor bv. een vieze vloer.
- Om je kledij te beschermen wanneer je zelf je haar verft.
- Om je hond af te drogen na een modderige wandeling.
- Om je vloeren te beschermen wanneer je de muren of meubels verft.
Minder rommel in de keuken
Ook in de keuken kan je kast per kast afgaan en al je spullen uitstallen. Alles dat onherstelbaar kapot is, gooi je weg. Spullen die je niet meer gebruikt, kan je doneren of verkopen indien ze nog in goede staat zijn. Wees kritisch: heb je echt vijf aardappelmesjes en drie weegschalen nodig?
Wanneer je alles hebt uitgesorteerd, geef je alles opnieuw een vaste plek. Probeer daarbij logisch te werken. Materiaal en voedingswaren die je dagelijks gebruikt, hou je binnen handbereik. Kasten en lades die minder toegankelijk zijn, gebruik je voor alle andere spullen.
Minder rommel in de slaapkamer
Een laatste kamer waar vaak veel rommel zich opstapelt, is de slaapkamer. Ook hier begin je met alles uit te stallen. Voor bedlinnen kan je hetzelfde principe toepassen als bij je handdoeken. Hergebruik versleten beddengoed en hou enkel bij wat je nog gebruikt. Wat betreft kledij, schoenen en andere accessoires: gooi weg wat niet meer past, wat je niet meer mooi vindt en wat onherstelbaar is. Weggooien betekent trouwens niet meteen in de vuilbak. Misschien kan je familieleden of vrienden nog blij maken met je spullen!
Twijfel je over sommige kledingstukken? Leg deze dan apart in een doos. Heb je er na 6 maanden niet meer aan gedacht? Dan mag dit ook weg.
Ruim na je sorteersessie alles op en gebruik hiervoor een handig opbergsysteem. Zomer- en winterkledij berg je op in aparte dozen of manden zodat deze niet in de weg liggen.
Keep it up
Ontspullen neemt tijd en kan soms onmogelijk lijken. Daarom raad ik je aan om het stap voor stap te doen. Keep it fun, zet je favoriete playlist op en vraag desnoods de hulp van je partner of een vriend/vriendin. Maak bijvoorbeeld ook een lijstje van alle kamers of spullen die je wilt opruimen. Door telkens items te schrappen, krijg je meteen een goed gevoel over wat je allemaal volbracht hebt. Een ander idee? Maak voor-en-na-foto’s zodat je een mooi beeld hebt van de veranderingen!
Ga je ook beginnen met ontspullen? Laat me het resultaat zeker zien in de comments!
All my love, B
Comments are closed for this article!